Povesti ascunse printre noi

Povești ascunse printre noi

Mă întreb dacă ați întâlnit vreodată Oameni-Poveste. Oameni care, de îndată ce încep să vorbească, îți aprind luminițe în ochi. Oameni, care povestesc cu simplitate și naturalețe lucruri uimitoare. Oameni care au văzut și nu au trecut indiferenți mai departe. S-au oprit și s-au implicat, au dăruit timp și energie, au ajutat, au mobilizat, au alinat.

De-a lungul timpului, mi-a fost dat să întâlnesc astfel de oameni. I-am ascultat, m-am bucurat de ei, m-au îmbogățit, dar i-am lăsat să plece mai departe. Povestea lor a rămas doar în sufletul meu, iar cu trecerea anilor s-a estompat, detaliile s-au pierdut. Oare de ce nu am înregistrat conversația pe telefon? De ce nu am notat afirmațiile cele mai puternice sau cele mai frumoase? Regretele sunt întotdeauna târzii.

Oamenii-Poveste sunt aici, în jurul nostru. Dacă nu avem ochii sufletului deschiși, putem trece pe lângă ei, nu ne vor trage de mânecă niciodată. Ce au în comun? Firescul. Modestia. Pentru că nu mă refer la persoane cunoscute, la vedete, bloggeri, sau influenceri. Și nici la personalități de anvergură din lumea artistică sau din sport. Pe aceștia îi apreciez, dar nu despre ei este vorba aici.

Doresc să vorbesc despre oameni care sunt cunoscuți doar în comunitatea lor, care au puterea de a influența, determinând schimbări majore. Cu simplitate și onestitate. Oameni de care nu te împiedici, dar dacă pășești cu atenție, îi vezi. Ei sunt acolo și fac minuni. Mă întreb dacă am cuprins vreodată cu mintea problemele asupra cărora s-au oprit, acordându-le timp și energie. Cu siguranță; am văzut, m-am indignat, dar nu am mișcat un deget. M-am mulțumit să ridic filozofic din umeri, că așa e la noi, în România. În alte țări cu siguranță că nu s-ar fi întâmplat pentru că acolo există implicare, spirit civic și comunități puternice. Acolo oamenii se unesc și luptă pentru lucurile în care cred cu adevărat. Însă această abordare mi s-a părut superficială și amăgitoare. Așa că, m-am hotărât să le spun povestea. Cât pot eu de tare, de frumos și de profund. Este felul meu de a contribui cu o picătură la ceea ce fac acești oameni.

Nu doresc să realizez un interviu cu ei. Întrebare- răspuns, întrebare-răspuns, la sfârșit musai o poză, gata, ce frumos! Doresc să petrec timp cu ei, să înțeleg de ce fac ceea ce fac. ce îi mână? De ce nu își dau pace, ca cei mai mulți dintre noi? Nu au auzit de Netflix, de Facebook, de Instagram și de alte găuri negre ale timpului? Nu au familii, concedii, pasiuni? De unde atâta timp și energie, când toată lumea știe că de unde nu e, nu poți lua, nici da? Sau, totuși poți?

Doresc să înțeleg cu adevărat, să ajung la povestea din spatele poveștii pe care să o împărtășesc cu cine apreciază.

Dacă ai cunoscut și tu astfel de oameni, a căror viață este o poveste ce se scrie sub ochii tăi și crezi că povestea lor merită scoasă la lumină, dă-mi un semn, mă bucur mult.

Un comentariu

 • Claudia

  Noapte minunată!
  Mi-a plăcut foarte mult ceea ce scrii.

  Iubesc scrisul. M-a urmărit de mică. Am urmat cursuri de scriere creativă cu diferiți lectori. Scriu din 2009. Am publicat 17 cărți pentru copii.

  Sunt profesor de biologie, mamă de gemeni, scriitoare și trainer educațional prin lectură și creativitate. Organizez ateliere de scriere creativă pentru copii, dar de 2 ani am realizat un curs de Terapie prin scris. Îmi place foarte mult să îmbin poveștile cu știința! Așa am scris seria cu detectivul Curios.

  Îți las site-ul meu http://www.claudiagrozalazar.ro

  M-aș bucura nespus de mult să colaborăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.