Povesti ascunse printre noi
M-am trezit înconjurată de oameni care fac lucruri incredibile, cu o simplitate care ma depășește. Așa că-am hotărât să scriu despre ei. Povești adevărate pe care vă invit să le descoperiți. Și vă rog să îmi dați un semn, dacă ați întâlnit și voi oameni a căror viață e o poveste ce se citește cu sufletul la gură.
-
Einschenk 5G(generații): de 126 de ani parte a istoriei Transilvaniei
Din superstiție, primul Einschenk a plantat spre sfârșitul vieții un măr, cu speranța că va apuca să mănânce din rodul lui, dar băiatul spălătoresei a cules primele două mere. De bună credință și neînțelegând tevatura, femeia a adus câteva mere de la ea de acasă, în fond tot mere erau și acelea, nu? Al doilea Einschenk nu suporta nicio rază de soare pe cap și nu pleca din casă fără pălărie. A făcut războiul pe tunul-gulaș (Gulaschkanone) și s-a întors cu o schijă în cap. Întrebat fiind de un țăran, dacă a venit atât de curând să repare, din nou, orga bisericii, a răspuns: Da, dar ultima dată am reparat-o…
-
Două războaie mondiale în linia întâi – un Erou. Al nostru.
„Trimit cele 12 caiete cu însemnări, întocmite zi de zi, oră de oră, minut cu minut, în vârtejul luptelor, cu tot ce am văzut, tot ce am simțit, m-am luat de piept cu șefii numai pentru bunul trai și pentru economia de sânge a ostașilor mei, pe care i-am stimat, i-am iubit și îndrăgit. Nu m-am temut că prin aceasta îmi voi periclita cariera. Nu am făcut acest răboj al întâmplărilor ca să-mi fac reclamă, aureolă, nici să câștig bani. Le-am scris pentru memoria ostașilor care s-au săvârșit, au căzut cu fața la dușman. … Am împachetat și sigilat într-o lădiță aceste însemnări, testamentul meu, … pentru a fi predate…
-
Când deceniul întreabă, veacul răspunde
Când deceniul întreabă și veacul răspunde, iar borcanul de ciocolată este punte între generații. Un băiat de 10 ani și o doamnă de 101 ani stau de vorbă. Despre Viață. Față în față, fiecare puțin timid și nesigur, amândoi perfect prezenți și conștienți. Am mari emoții. Îi desparte un război, o jumătate de veac de comunism, o revoluție și treizeci de ani de tranziție. Dar, cred că adevărata prăpastie, fără nicio punte peste generații, vine de la gameri, youtuberi, influenceri și social media. Experiența unui veac, nu poate pătrunde într-un deceniu de tehnologie. Antim are zece ani și este un copil al generației sale. Știe care este topul…
-
Credem în autobuze? Doar în EduBuzz!
Un autobuz hârbuit, un sat uitat, doi tineri. Provoc orice scriitor să scrie un roman folosind această triadă. Și vin cu un pariu. Că romanul realității bate orice ficțiune. Cine se prinde? Natalia who? Are un zâmbet de revistă glossy, e minionă, cu ochi de safir precum Marie din Pisicile Aristocrate. Când ridică dintr-o sprânceană subțire, toată lumea încremenește. Natalia e cameleonică. Vorbește concentrat și răspicat, folosind termeni abstracți, precum: sustenabilitate socială și ecologică, educație antreprenorială, comunitate vulnerabilă, inechitate socială. Dar atunci când vorbește cu copiii din Augustin folosește cuvinte simple și calde, vocea are o blândețe care mângâie. Cu răbdare nemărginită poate explica de cinci ori același lucru, dacă…
-
Omul de Fier cu armura fisurată
3,6 km înot, 180 de km pe bicicletă și la sfârșit un maraton. Continuu, fără pauză. Dacă te încadrezi în timpii oficiali și, mai ales, dacă supraviețuiești, ești Ironman. Felicitări! Dar ce faci atunci când ești deja de șase ori Ironman și simți că începi să te blazezi? Ei bine, atunci poți înota 7,2 km, apoi pedala 360 km, iar la sfârșit nu îți mai rămâne decât să alergi 84.4 km, adică două maratoane, un fleac. Continuu, fără pauză. Încă trăiești? Dacă mă uit cu atenție la tine am unele îndoieli, dar te-ai încadrat în timp, bravo! Acum ești dublu Ironman. A, și dacă faci treaba asta încă o dată,…
-
Paulei îi pasă
Mai bine o absență la școală și un viitor sigur, decât fără absență și fără viitor! Ce activism la doar 15 ani, domnule! Ce tupeu pe fata asta! Încurajează chiulitul de la școală! O mică activistă care probabil nu își spală foarte des părul ca să nu consume apă și să nu distrugă planeta. Mai știți gluma răsuflată cu: mama-i chinezoaică, tata-i japonez, iar eu sunt… activistă? Doar că Paula ar putea spune: tata e prim-preot evanghelic, mama – doctor în teologie și Da, ne pasă! Yes, we care! Pe Paula Dörr o cunosc de când avea câteva luni, iar Kilian, tatăl ei, o plimba în brațe prin Piața Huet,…
-
Crinul din Pietrari
O bibliotecă sătească, în Oltenia? Încăperea întunecoasă, prăfuită, are un perete de cărți obosite și o bibliotecară, la fel de prăfuită și de obosită, îmbrăcată cu o flanea vișinie, ce stă lipită de soba rece de teracotă și tricotează șosete de lână pentru nepoțică. Ridică privirea deasupra ochelarilor, mijește ochii și întreabă ce dorești, pe tonul ”da’ tu ce-ai pierdut aici?” Bibliothèque Nationale de France pe Sena The British Library pe Tamisa Biblioteca Publică Locală Pietrari pe Otăsău Ce au în comun aceste trei biblioteci importante? Faptul că se află pe malul unui râu și că sunt repere culturale internaționale. Unde activează „Cel mai inspirat bibliotecar din lume?” La Pietrari,…
-
Copiii noștri, ai nimănui.
Are un metru nouăzeci și cinci, barbă și tenul foarte închis. Dacă m-ar opri pe stradă să mă întrebe cât e ceasul, cred că aș strânge instinctiv poșeta în brațe și i-aș răspunde mai mult de teamă, decât ca să îi fiu de ajutor. Am crescut în România lui dacă nu ești cuminte, vine țiganul și te bagă în sac și, oricât de tolerantă m-aș considera, sămânța din copilărie este acolo unde a fost plantată de societate. Am o întrebare: Donați echivalentul a două salarii personale pe an? Nici eu! Nu îmi propun asta și nici nu vreau să îndemn pe alții să o facă. Nu despre conștiință, donații sau…
-
Prinț și Arhitect
Împreună cu Prințul, am discutat și am decis să… Mintea mea se blochează la aceste cuvinte, nu mai pot urmări ce au decis. Vorbim despre Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, viitorul monarh al Marii Britanii! Arhitectul Eugen Vaida e tânăr, sigur pe el, relaxat. Prețios! îl cataloghez repede. Apoi mă concentrez asupra ceea ce spune. Vorbește concentrat, folosește noțiuni abstracte ca patrimoniu, comunitate, ghiduri regionale, coordonarea voluntarilor și îl pierd din nou, în încercarea de a pătrunde cu mintea aceste concepte foarte largi. Și totuși, mie, personal, Prințul Charles nu mi-a trimis încă niciun mesaj de apreciere. Lui Eugen, da. Cinci minute în care vorbește consistent despre importanța muncii…
-
Povești ascunse printre noi
Mă întreb dacă ați întâlnit vreodată Oameni-Poveste. Oameni care, de îndată ce încep să vorbească, îți aprind luminițe în ochi. Oameni, care povestesc cu simplitate și naturalețe lucruri uimitoare. Oameni care au văzut și nu au trecut indiferenți mai departe. S-au oprit și s-au implicat, au dăruit timp și energie, au ajutat, au mobilizat, au alinat. De-a lungul timpului, mi-a fost dat să întâlnesc astfel de oameni. I-am ascultat, m-am bucurat de ei, m-au îmbogățit, dar i-am lăsat să plece mai departe. Povestea lor a rămas doar în sufletul meu, iar cu trecerea anilor s-a estompat, detaliile s-au pierdut. Oare de ce nu am înregistrat conversația pe telefon? De ce…