
Elevi din toată țara, înjurați-vă! Apoi atacați profesorii. Sau cum am plecat naivă la ședința despre evaluarea națională din clasa a opta iar apoi mi-am instalat o aplicație de înjurături
- Mama, eu nu am înjurat-o pe doamna de fizică, eu doar i-am spus că nu mi se pare corect că ne-a dat dat tuturor nota 3 la lucrarea neanunțată, doar pentru că a fost gălăgie și nu și-a putut ține ora.
- Să înțeleg că tu ”doar” te-ai plâns, dar aveți colegi care înjură profesorii?
- Hai, mama, chiar trebuie să îți spun eu asta?
- Și, cum se înjură o profesoară?
- Păi, știi tu, băga-mi-aș … în tine și du-te-n … mă-tii de proastă.
Pe hârtie suntem premianți: școală cu tradiție, oraș transilvănean civilizat, cu calitatea vieții ridicată. Statistic vorbind.
Ședința a fost puțin despre notele de la evaluarea națională și mult despre lipsa disciplinei din clasă. Am aflat că la muzică profesoara este supusă unor gesturi obscene, cu tentă sexuală, că sunt materii la care se aruncă cu obiecte după profesori sau că anii trecuți aceeași profă de fizică a fost încuiată pentru o oră într-un spațiu strâmt, rezultat din modificarea clasei cu pereți din rigips. Adică a fost sechestrată și lipsită de libertate spun eu. Eeei, exagerezi, nu crezi?
Unul din profesorii prezenți la ședință ne-a întrebat dacă știm cum se înjură copiii noștri, cu tineri din toată țara. Cum? Pe aplicație, pe ce lume trăim? Am căutat aplicația și nu prea știu cum să scriu despre ea, fără să îi cresc numărul de descărcări: 55.000+. Părinte demodat ce sunt, înainte să instalez aplicația, citesc review-uri. (Am păstrat greșelile originare).
Cinci stele
- Cea mai bună aplicație pentru a învăța cuvinte noi, perfectă pentru copii mici, de asemenea! I-am pus-o la dispoziție fiului meu și s-a întors cu o grămadă de cuvinte noi, o iubesc.
- E minunată. I-am lăsat pe copiii mei să învețe limba cu care am crescut și, uităte la ei! Au spus te iubesc exact așa cum spuneam și noi: Luatias morții în puXă. Recomand cu căldură.
- Foarte bună, o iubesc. Bagamias puXa în copil este foarte bună pentru personalitate.
Două stele
- Sunt vechi toate, cred că ar trebui să vă învăț cum să înjurați ca în dobrogea, sunteți abea la lvl 1.
Răspunsul creatorului aplicației:
- Îmi pare rău că nu ți-a plăcut aplicația de ai dat doar două stele. Poți chiar tu să contribui cu un conținut mai de calitate. Îți recomand să încerci și secțiunile de topuri unde poți găsi înjurăturile cele mai votate.
După ce mi-am făcut temele, am instalat aplicația. În afară de topuri, conține categorii: amuzant, puXă, de mamă, clasic, sex, scârbos, urât, prost, moarte, piXXă, de tată. Se poate vedea câte mii de înjurături sunt disponibile, din ce am văzut eu, între câteva sute și 30.000 de înjurături la fiecare categorie. Fair enough. Nu mă așteptam să citesc poezie parfumată și nu sunt vreo pudică ce scoate doar flori de primăvară pe gură.
Dar am citit și altceva: pentru mine această aplicație se traduce prin altă categorisire. Deși nespecificate, eu am identificat următoarele tipuri de glume:
- Despre viol: pe mama, pe sora, în mod repetat, în grup. Cu bonus: ce vă mai place, curve mici;
- Despre violență fizică împotriva femeilor;
- Despre violență fizică împotriva copiilor;
- Despre pedofilie: copii abuzați sexual;
- Despre umilire: mame, tați, frați, surori, strămoși;
- Despre body shaming, mai ales la fete: ești grasă, urâtă, păroasă, nu meriți nici să fii violată în grup;
- Despre perversiuni sexuale;
- Despre pedepsirea fizică a celor cu alte orientări sexuale;
- Despre persoane cu dizabilități;
- Despre batjocorirea valorilor morale: familie, religie, strămoși, sărbători.
Consider că înjurăturile și bancurile cu tentă sexuală fac parte din bagajul cultural al unui popor, iar noi, românii, avem un simț dezvoltat al umorului. Înjurăturile nemțești sau cele englezești nu vor avea niciodată fantezia și savoarea celor românești sau italiene. Sintagma “înjuri ca un birjar” are o componentă de vulgaritate, fără îndoială, dar și una de fantezie, de colorit local. Dar unde este limita între înjurătura care te răcorește atunci când stai în trafic și un nesimțit ți-o ia înainte, și cea care legitimează violența și abuzul asupra altor persoane? Cum pot copiii noștri să înțeleagă granița: de una râdem, de alta, în aparență nu atât de diferită, ne oripilăm și nu râdem cu niciun preț?
Așadar, elevii noștri bifează cu succes:
- Ne distrăm și ne înjurăm între noi la școală, pe aplicație – că fac toți, nu?
- Înjurăm profesori – eh, mai scapă câte una.
- Facem gesturi obscene – e chiar așa mare chestie?
- Atacăm profesori – aici ce scuze mai găsim?
Cum le explicăm copiilor cât de scurte sunt verigile acestui lanț? Sau credem cumva că suntem în alt film, în cel bun, în care dacă acasă nu se înjură, copiii sunt imuni? Naivi ne scrie pe frunte.
Urmăresc pe rețelele de socializare un actor din nordul țării, care spune bancuri, multe din ele sexuale. Râd cu lacrimi, uneori preiau câte o glumă și o transform într-un microtext pentru Ficțiuni Reale, grupul de flash fiction inițiat de Florin Piersic Junior. Să vă spun un banc preluat de la actorul meu:
- Săru-mâna tanti, aveți Fanta roz?
- Puișor, toate avem fanta roz.
Dar atunci când am simțit că unele bancuri se îndreaptă spre a bagateliza violul sau violența împotriva femeilor, l-am abordat privat și l-am atenționat. A reacționat elegant, mulțumind pentru observație și îndepărtând pe loc gluma buclucașă. Cum învățăm tinerii să înțeleagă diferența?
La final, vă las o înjurătură pe care am gustat-o de pe această aplicație:
FuXu-ți rădăcina, din care a sărit tulpina, din care a crescut stejarul, din care tâmplarul a făcut sertarul, în care taică-tu ținea prezervativele, care s-au spart în piXXa mă-tii de bou.
Râdem-glumim, fXXem-plătim, dar cu copiii noștri cum facem?

Un comentariu
Călin
Tare asta cu tamplaru și sertaru. 🤣🙉