Informații suplimentare

KoKu Curs online de conversații  și dezvoltare personală în limba germană
  • KoKu se adresează elevilor de gimnaziu și liceu ai secției germane (germană ca limbă maternă) SAU cu predare intensivă ȘI cunoștințe minime de nivel B (B1 sau B2).
  • KoKu nu înlocuiește meditațiile, nu facem temele de casă sau dictări. Nu predăm gramatică, o aplicăm și învățăm să gândim în germană.
Dar, atunci, ce facem???

Grupele sunt de minimum 3 cursanți și de maximum 6 cursanți.

 

KoKu este un curs viu, interactiv și dinamic. Cu mai puțin de 3 cursanți este mai puțin distractiv să ne jucăm, să ne imaginăm, să interpretăm jocuri de rol, iar cu mai mult de 6 – 8 cursanți se diluează informația și scade atenția tinerilor.

Koku este un curs neconvențional. Aparent.

Cursanții nu trebuie să scrie, să rezolve exerciții de gramatică și nu primesc teme de casă. În schimb primesc provocări și  teme pentru care caută argumente. Funcționăm pe încurajări:). Nu există răspunsuri greșite, doar corectări de exprimare, în timp real.

De exemplu tinerii sunt rugați să pregătească o glumă sau argumente prin care să convingă pe cineva să facă ceva ce nu dorește. Astfel au căutat argumente să mă convingă să mă uit la un film de groază sau să iau o pisică în brațe, știind că nu agreez acest gen de film, respectiv că am fobie de pisici. Aproape m-au convins. Cu filmul:) În schimb abia și-au dat rând la vorbit.

Umorul ne ajută să aplicăm gramatica

Folosim umorul pentru a crea o atmosferă destinsă și a ne distra. Sunt de părere că stăpânim o limbă străină nu doar atunci când putem conversa sau citi în această limbă ci, mai ales, când putem glumi. Atunci când ne prindem de poantă și râdem, când înțelegem jocurile de cuvinte și când putem răspunde cu o mică glumă. Aici îmi doresc să ajungem, împreună. În acest mod dezvoltăm gândirea în germană și atunci, în mod automat, vom ști că în germană “îți ajut ție” este în cazul dativ (ich helfe Dir), iar în română “te ajut pe tine”, acuzativ. 

Alegem împreună subiecte relevante

Tinerii au interese și pasiuni diferite. Pe lângă temele propuse de mine, sunt liberi să abordeze temele de discuție care îi interesează. De aici rezultă discuții intense și aprinse. Deci vorbim mai mult, mai spontan, mai interesant și mai relevant pentru ei.

Hai să ne imaginăm că…

Trebuie să explicăm ce este internetul unei persoane care a trăit acum 300 de ani. 

Oamenii rămân pentru totdeauna copii. Cum ar arăta această lume?

Animalele pot vorbi. Oare ce ne/își spun?

Jocuri de rol

Te-a oprit poliția pe pista de biciclete? De ce? Ce rol vrei să interpretezi? Ce argumentezi? 

Te-ai întâlnit cu un extraterestru? Cum îi explici care sunt regulile pe Pământ? Cum e viața pe planeta de unde a venit? 

Ești salvamar, e o zi cu valuri mari, e arborat steagul roșu. Cum convingi turiștii să nu intre în apă?

Întrebări deschise

Dacă părinții tăi ar fi copii, ce le-ai interzice și de ce?

Cea mai amuzantă întâmplare din viața ta este…

O știre de cinci fraze despre tine.

Cinci lucruri fără de care nu poți trăi.

Public speaking

Haideți să vorbim despre ceea îi interesează pe cursanți. Sport? Jocuri pe calculator? Călătorii? Orice altceva? Perfect. Construim împreună un mic discurs, apoi îl analizăm. Prea mulți de ăăă? Am vorbit prea succint sau prea lung și plictisitor? Dar cu mâinile ce am făcut în acest timp? Fața noastră exprimă prea mult, sau mai deloc? Bâțâim când vorbim în fața altora? Care sunt regulile după care ne ghidăm atunci când dorim să expunem o idee?

Debate

Timp limitat pe ecran? Teme de vacanță? Mai citește cineva în ziua de azi? Școala – un rău necesar, sau o inutilitate? Cât este de mare gap-ul între generații?

Sunt teme complexe unde argumentarea poate fi pro sau contra. Putem să  trecem de pe o parte pe cealaltă a baricadei, să căutăm, să înțelegem și să acceptăm atât argumente pro, cât și contra? Și, în același timp, să ne păstrăm opinia proprie, dar să acceptăm că alte persoane pot avea opinii contrare, iar acest lucru nu îi face adversari sau inamici? În germană, desigur!

Dezvoltare personală

Vorbim despre încredere și stimă de sine. La ce ne folosesc, cum le cultivăm?

Ce este curajul, cum îl folosim atunci când vrem să ne exprimăm punctul de vedere și cum o facem respectând opiniile altora.

Care sunt limitele personale, cum le identificăm și cum le comunicăm. 

Cum ne încurajăm unii pe alții, cum ne susținem. 

Care sunt valorile noastre sociale, culturale, personale? 

Cum creștem încredere în sine? 

Ce este inteligența emoțională, cum o cultivăm și la ce ne ajută?

Respectul de sine și cel față de alții.

Folosim elemente din Dream Management și metoda COPIL, validată științific și creată de psiholog Mirela Oprea.

Feedback

Cursanții primesc la intervale regulate sau la cerere feedback personalizat. Acesta se referă la nivelul conversațional, la vocabular, exprimare, dar și la intervențiile, reacțiile, ideile originale din cadrul cursului.  Reținem greșelile de exprimare cele mai frecvente și căutăm împreună soluții și formulăm recomandări.